Anaalklieren

Honden en katten hebben twee anaalklieren. Deze klieren zijn kleine zakjes die zich ten opzichte van de anus op 5 en 7 uur bevinden, ze monden uit in de anus. Tijdens het poepen worden de anaalkieren door de keutel leeggedrukt.
Hiermee verspreidt de hond of kat zijn eigen geur in de omgeving. Op deze manier kan het dier zijn territorium afbakenen. Het komt soms voor dat de anaalklieren niet goed geleegd kunnen worden.
Dit kan komen doordat de ontlasting te slap is waardoor de kliertjes niet leeg worden geknepen maar ook omdat de afvoergangen verstopt zijn geraakt. Vaak leidt dit tot irritatie van de klieren.

De hond of kat dit op verschillende manieren uiten:

  1. Sleetje rijden (met de achterhand over de grond slepen)
  2. Veel likken aan de achterkant
  3. Krabben of bijten aan de onderrug
  4. Paar sliertjes bloed bij de ontlasting

Bij de dierenarts kunnen de anaalklieren worden geleegd. Bij het legen wordt goed gekeken naar het vocht. Normaal anaalkliervocht is waterig en groenbruin van kleur. Indien de houd normaal is kan met eenmalig leegknijpen het probleem zijn opgelost. Wanneer het vocht, bloed of pus bevat wordt vaak met een antibioticum behandeld. Dit kan zowel lokaal als met tabletten. Bij hardnekkige gevallen worden de anaalklieren ook gespoeld.

Wanneer niet vroegtijdig wordt behandeld zullen de ontstoken anaalklieren verder opzwellen en kan het voorkomen dat er een fistel (nieuwe opening) wordt gevormd naast de anus. Dit is erg vervelend voor het dier. Ook dit kan met een antibioticum worden behandeld, vaak zal in deze gevallen de behandeling iets langer duren.

Share