Ontworming bij het paard

Wormen zijn parasieten die bij het paard voornamelijk in de darmen voorkomen. De wormen in de darm van het paard produceren eieren en deze worden met de mest uitgescheiden. Zo komen de eieren op het land terecht en worden andere paarden besmet omdat deze met grazen de wormeieren opeten.

De meest wormen bij het paard zijn:

  • Veulenworm (Strongyloides westeri)
  • Spoelworm (Parascaris equorum)
  • Rode bloedworm/ kleine strongyliden (Cyathostominae)
  • Grote strongyliden (Strongylus vulgaris)
  • Lintworm (Anoplochephala perfoliata)

Mestonderzoek

Om vast te stellen of een paard last heeft van wormen wordt er mestonderzoek gedaan. In de mest wordt er gekeken of er wormeieren te vinden zijn. Het is belangrijk om hiervoor verse mest te hebben. Als de mest niet direct naar de praktijk gebracht kan worden, kan de mest in de koelkast bewaard worden. Verder mag de mest niet in aanraking zijn geweest met de grond omdat hier ook wormeieren op kunnen liggen en dus een vals positief resultaat kunnen geven. Een mestbal van bovenop gepakt kan goed gebruikt worden.

Wij raden aan vooral in het voorjaar en de zomer mestonderzoek te doen. In de winter kunnen sommige wormsoorten in rust zijn en produceren ze geen wormeieren, hierdoor is een wormbesmetting dan niet vast te stellen via de mest.

 

Jonge paarden

Bij paarden jonger dan 3 jaar wordt er wel geadviseerd regelmatig te ontwormen. Dit omdat zij nog een lagere weerstand hebben tegen de wormen en daardoor ook gezondheidsproblemen kunnen krijgen van een worminfectie. Overleg hierover met de dierenarts voor een passend ontwormschema.

 

Veulens

Bij veulens is het belangrijk om ze goed te ontwormen tegen spoelwormen.Spoelwormen zijn vaak resistent tegen de normale ontwormmiddelen dus het is belangrijk om veulens apart voor de spoelworm te ontwormen. Volwassen paarden ontwikkelen over het algemeen afweer tegen de spoelworm. Bij volwassen paarden is dit dus niet nodig.

Veulens jonger dan 4 maanden mogen niet alle ontwormingen hebben dus overleg hierover met de dierenarts.

 

Ontworming najaar

Omdat in het mestonderzoek niet alle wormsoorten aangetoond kunnen worden is het belangrijk om in het najaar de paarden wel goed te ontwormen. Het gaat hier dan vooral om de lintworm. De lintworm is niet gevoelig voor alle ontwormmiddelen dus het is belangrijk om hiervoor het goede middel te geven. Overleg hierover met de dierenarts.

 

Weidemanagement

Paarden lopen een worminfectie voornamelijk op op het land. Het is dus belangrijk een goed weidemanagement te hebben om de infectiedruk zo laag mogelijk te houden.

  • Verwijder 2 keer per week de mest uit de wei
  • Verweidt paarden regelmatig om naar een ander land, het liefst een land dat “schoon” is
  • Schapen en koeien kunnen niet besmet raken met paardenwormen maar grazen wel de eieren weg. Als de mogelijkheid er is kan het land dus regelmatig begraasd worden door koeien of schapen om het land weer schoon te krijgen. Het land maaien is ook een optie

 

Doe mestonderzoek voor het omweiden zodat besmette paarden daarvoor ontwormd kunnen worden en er schone paarden op het nieuwe

Share