Vlooien en teken bij de hond en kat

Bij de hond en kat komen verschillende parasieten voor. Hier horen onder andere de vlooien en teken onder. Vlooien en teken komen regelmatig voor bij onze huisdieren en het is dus belangrijk deze goed te bestrijden.

 

Vlooien

Vlooien zorgen voor jeuk bij uw hond en kat waardoor deze zich dan ook veelvuldig krabt. Verder kunt u zwarte korrels in de vacht zien zitten (vlooienontlasting).

Bij pups en kittens kan een vlooienallergie voor bloedarmoede zorgen. Het is dus belangrijk om pups en kittens goed te ontvlooien.

De vlo komt alleen op de gastheer om bloed te zuigen en gaat vervolgens weer weg. Ze leven dus niet continu op de gastheer. Als u dus geen vlooien ziet op uw huisdier, betekent dat dus niet dat ze er niet zijn. 5% van de cyclus van de vlo speelt zich namelijk af op de gastheer (uw hond of kat), de overige 95% in de omgeving wat over het algemeen dus in huis is.

De vlo heeft bloed nodig om zich voort te kunnen planten. Na een bloedmaaltijd legt deze tientallen tot honderden eitjes die in de omgeving terecht komen en dus in huis. Na 6-8 weken komen uit deze eitjes weer volwassen vlooien. Als het warm weer is gaat deze ontwikkeling nog sneller. In huis is het ook in de winter de ideale temperatuur en gaat deze ontwikkeling dus gewoon door. Uw huisdier kan dus ook in de winter last hebben van vlooien!

 

Vlooienallergie

De vlo bijt door de huid in een klein bloedvaatje. Om te voorkomen dat het bloed gelijk stolt, spuit de vlo een klein beetje speeksel in het bloedvat. Sommige dieren zijn allergisch voor dit speeksel. 1 vlooienbeet kan er dan voor zorgen dat de hond of kat weken lang gek wordt van de jeuk. Ze bijten dan het achterste gedeelte van hun rug open, soms tot bloedens aan toe. Door het vele krabben en bijten ontstaan er ook kale plekken. De allergiesymptomen kunnen goed bestreden worden. Daarnaast is een uitgebreide en effectieve behandeling tegen vlooien nodig. Deze zal het hele jaar door gegeven moeten worden om te voorkomen dat uw huisdier weer last krijgt.

 

Behandeling

Het belangrijkste bij vlooien is om uw huisdier goed te behandelen en het hele jaar rond. Op die manier voorkomt u een vlooienbesmetting.

Heeft uw huisdier echt een vlooienbesmetting dan is het ook belangrijk om de omgeving te behandelen. Kleedjes etc allemaal op 90 graden wassen, goed stofzuigen inclusief alle hoekjes, gaatjes, plinten etc en de omgeving behandelen met een goede omgevingsspray. Eitjes kunnen lang in de omgeving overleven dus om te voorkomen dat u voor verrassingen komt te staan is het belangrijk de bestrijding langdurig voort te zetten.

Wij helpen u graag het juiste middel te vinden voor uw huisdier.

 

Vlooien brengen lintworm over

Vlooien kunnen lintwormlarve met zich mee dragen. Op het moment dat de hond jeuk heeft van de vlooienbeet, krabt de hond of kat zich en bijt hij zich. Hiermee kan hij een vlo opeten. Hierdoor komt de larve in de darm van de hond of kat terecht en kan de lintworm zich ontwikkelen. Lintwormen zijn goed te bestrijden met ontwormmiddelen. Het is hierbij belangrijk om ook de vlooien te bestrijden. Het advies is eerst ontvlooien en een paar dagen later te ontwormen.

 

Teken

Teken zijn spinachtige die leven in lage vegetatie zoals grassen en struiken. Teken kennen 4 levenstadia’s: het ei, de larve, de nimf en de volwassen teek. Alleen de vrouwelijke volwassen teek zuigt bloed bij mensen en huisdieren. Als ze vol is laat ze zich vallen en legt ze honderden eitjes waarna ze sterft. Volwassen teken zijn pas actief als het warmer is dan 7 graden celcius.

Teek als vector

De beet van de teek kan wat irriterend zijn maar is verder niet ziekteverwekkend. De teek kan echter verschillende ziektes overbrengen op de gastheer. Een overbrenger van ziektes wordt ook wel vector genoemd. De teek moet hiervoor 24 tot 48 uur bloed zuigen. Wordt de teek hiervoor verwijdert is de kans een stuk kleiner dat deze bacteriën of parasieten heeft kunnen overbrengen.

 

Overdraagbare ziektes door de teek

De teek kan dus verschillende ziektes overbrengen. In Nederland zijn de belangrijkste de ziekte van lyme en anaplasma. Gaat uw hond mee naar het buitenland of heeft u een hond die uit het buitenland komt dan zijn Ehrlichia, Babesia en Hepatozoon ook van belang. Heeft u een hond uit het buitenland vraag hier dan informatie over bij uw dierenarts. Gaat uw hond mee op vakantie naar het buitenland zorg dan voor een goede tekenbestrijding.

Ziekte van lyme

De ziekte van lyme wordt veroorzaakt door een bacterie Borrelia burgdorferi. Aanzienlijk veel teken in Nederland zijn besmet met deze bacterie en kunnen deze dus overdragen. Ongeveer 90% van de mensen die worden besmet worden ziek. Bij mensen kan de ziekte van lyme ernstige klachten veroorzaken: griepachtige verschijnselen, gewrichtsklachten, rode cirkelvormige ontsteking rond de bijtplek, hartproblemen en neurologische verschijnselen.

Mensen kunnen de ziekte van lyme niet aan elkaar doorgeven en ook niet aan hun huisdieren en ook niet krijgen van hun huisdieren.

Bij honden zijn er verschillende onderzoeken gedaan om er achter te komen of honden ook ziek worden van de bacterie Borrelia burgdorferi.

Experimenteel besmette honden werden niet ziek van de bacterie. Alleen puppies kunnen een enkele keer ziekteverschijnselen krijgen maar komen hier zelf weer overheen. Wel zijn er studies dat honden in het veld wel ziek worden door de bacterie. Klachten bij hun zijn: koorts, gewrichtsklachten, verminderde eetlust en sloomheid. Omdat de klachten zo aspecifiek zijn, is de diagnose lastig te stellen.

Het is niet bekend waarom de studies in het veld en in het laboratorium zo van elkaar verschillen. Het kan zijn omdat de hond in het veld door meerdere teken gebeten kan worden, of dat lyme alleen een probleem vormt op het moment dat de teek nog andere ziektes meedraagt of dat er in het laboratorium andere stammen van de bacterie worden gebruikt. Veel gezonde honden in Nederland hebben afweerstoffen tegen de ziekte van lyme. Zij testen dus ook positief op de lyme test.

Als uw hond dus positief test op lyme hoeft dat dus niet te betekenen dat dit ook de klachten veroorzaakt. Het blijft dus belangrijk om ook verder te kijken naar de oorzaak.

Mocht de dierenarts toch het vermoeden hebben dat de ziekte van lyme de oorzaak is van de ziekte van de hond dan is deze goed te behandelen met een antibiotica kuur.

Ook katten dragen wel eens afweerstoffen tegen de ziekte van lyme maar zij worden er voor zover bekend niet ziek van.

Anaplasma

Anaplasma is ook een bacterie die door de teek kan worden overgedragen. De bacterie heet Anaplasma phagocytophilum. Verschijnselen zijn: acute lusteloosheid, slechte eetlust, koorts, kreupelheid, bleke slijmvliezen, braken en diarree, huidbloedingen, benauwdheid, vergrote lymfeklieren, vergrote milt en een enkele keer: hoesten, oogonsteking, zwelling aan de poten, veel drinken en neurologische verschijnselen.

De diagnose kan gesteld worden door middel van bloedonderzoek. 1 tot 4 weken na de besmetting ontstaan er antistoffen in het lichaam en kan de hond positief testen. Als de hond dus positief test bekent dat dat hij ooit in zijn leven is blootgesteld aan anaplasma. Het hoeft niet te betekenen dat hij op dit moment daardoor ziek is. Om dit te bewijzen wordt er een aparte test gedaan om het DNA van de bacterie te zoeken. Als deze wordt gevonden betekent het dat de hond op dat moment ook besmet is met anaplasma.

Anaplasma wordt behandelt met een antibiotica kuur met doxycyline. De behandeling slaat meestal goed aan en de honden genezen helemaal.

Anaplasma bij katten is zeldzaam.

Behandeling

Op het moment dat u een teek ziet bij uw huisdier is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te verwijderen. Het is hierbij belangrijk de teek in 1 keer in zijn geheel te verwijderen. Gebruik geen alcohol of andere middelen om de teek los te krijgen. De teek gaat hier niet van los maar kan wel in de stress raken waardoor hij speeksel vrij kan laten met de ziekteverwekkers daarin.

Er zijn speciale tekentangen om teken goed en makkelijk te kunnen verwijderen.

Preventie

Er zijn verschillende middelen te verkrijgen om teken te bestrijden. Wij helpen u graag het juiste middel te vinden voor uw huisdier.

 

 

 

 

 

 

Share