Gebitsbehandeling en extracties bij de hond en kat 

 

Gebit

 

Tijdens de jaarlijkse controle van uw hond en kat wordt ook altijd naar het gebit gekeken. Er wordt dan gekeken of er tandsteen op de tanden en kiezen zit, hoe het tandvlees is of er tanden of kiezen los zitten en of er nog andere zaken zijn die opvallen. Hier aan vast wordt dan besproken of er een behandeling nodig is.

Een gebitsbehandeling wordt altijd onder narcose gedaan. Dit geeft voor het dier veel minder stress en de dierenarts kan zo veel beter bij alle tanden en kiezen om alles goed na te kijken en schoon te maken. Extractie van kiezen is ook pijnlijk en daarvoor moet het dier dus ook onder narcose zijn.

Veel eigenaren zien af van een gebitsbehandeling vanwege de narcose. Aan iedere narcose zit natuurlijk een risico maar wij bieden op de praktijk de mogelijkheid aan om van te voren bloedonderzoek te doen om te kijken hoe het ervoor staat met onder andere nieren, lever etc. Dit kan een betere inschatting geven van het narcose risico. Daarbij wordt iedere narcose op de patiënt en diens leeftijd en eventuele problemen aangepast. Verder worden bij ons de patiënten altijd ingetubeerd zodat er geen water de longen in kan lopen en krijgen zij extra zuurstof toegediend. Zo kunnen ook oudere dieren veilig behandelt worden. Het dier krijgt uiteraard ook pijnstilling toegediend.

De gebitsbehandeling wordt uitgevoerd met een ultrasoune trilapparaat. Dit trilt het tandsteen los van de tanden en kiezen. Mochten er extracties nodig zijn wordt dit ook gedaan. Daarna worden de tanden en kiezen gepolijst.

Als het dier weer goed wakker is mag deze naar huis. Vaak krijgen ze nog voor een paar dagen pijnstilling mee.

 

Thuis het gebit schoonhouden

U kunt thuis ook het een en ander doen om het gebit schoon te houden en zo een gebitsbehandeling uit te stellen.

Tanden poetsen is ook voor onze honden en katten de beste manier om hun gebit schoon te houden. Dit kan met alleen water maar kan ook met een speciale tandpasta.

Verder is voeding ook erg belangrijk om tandplak vorming te voorkomen. De T/D brokken van hills zijn hier speciaal voor gemaakt. Deze brokken zijn groter en vallen niet meteen uiteen waardoor de dieren gedwongen worden te kauwen. De brokken zijn een volldig voer en kunnen als dagelijks voer gegeven worden. Wij raden deze brokken dan ook aan. Zacht voer is voor het gebit niet goed omdat de dieren hier niet op hoeven te kauwen. Wij raden daarom ook altijd brok aan boven zachtvoer.

Verder zijn voor honden botten waar ze op moeten kauwen goed voor het gebit.

 Gebit 2

Share